lauantai 20. lokakuuta 2018

Niskaturvotusultra ja sikiöseulonta

Moikka ja mukavaa lauantaita! Kertoilin teille vähän aikaa sitten ekasta neuvolaskäynnistä ja tänään aattelin kertoilla, miten meidän eka äitiyspolikäynti meni. Osallistuin siis myös ns. normiultran lisäksi sikiöseulontaan johon kuului ennen ultraa verikokeet. Olin käynyt ko. verikokeissa jo pari viikkoa aiemmin joten nyt sitten oli vuorossa ultraus.

Mikä ihmeen sikiöseulonta?
 Lyhykäisyydessään siis sikiöseulonnalla tarkistetaan onko sikiöllä syntyessään mahdollisesti esim. Downin oireyhtymä tai muu kromosomipoikkeavuus. Ultrassa voidaan todeta myös erilaisia sikiön rakennepoikkeavuuksia vaikka kromosomit olisivatkin normaalit. Eli sikiön niskaturvotus, verikokeiden tulokset ja esimerkiksi äidin ikä vaikuttaa riskiin.



Kun meillä koitti ultrauspäivä, olin raskausviikolla 11+6. Mieheni lähti mukaan Seinäjoelle joka oli kiva, niin sai hänkin nähdä vauvan ja muutenkin olla tukena kun en mistään mitään tiennyt ja kaikki jännitti. Meillä oli ennen ultrausta kätilölle aika jossa oikeastaan  vaan juteltiin ja otettiin verenpaine, joka oli silloin 112/67. Sen jälkeen tosiaan mentiin sitten itse ultraukseen ja mulla se saatiin ihan hyvin otettua jo vatsan päältä, kun kerroin että ekassa neuvolassakin sitä kautta näkyvyys oli ollut parempi.

Meidät ultrannut kätilö oli aivan ihana! Niin lempeä ja hyvin selitti kaikkea. Pari kyyneltäkin sen jatkuvan hymyn keskellä multa pääsi. En vaan voinut käsittää, että siellä olisi ihan oikea vauva. Meitä vähän naurattikin, kun vauvalla oli tosi kovat jumpat menossa silloin(kin). Naureskeltiin, että nuo iskut kun osuu myöhemmin esimerkiksi rakkoon niin enää ei välttämättä naurattaisi :D Kätilö puhui tosi kauniisti vauvasta ja tosiaan meille kertoi mielestäni tosi hyvin, mitä kohtaa hän milloinkin kuvaili ja mittaili.


Ultran jälkeen saatiin iso nippu kuvia vauvasta ihmeteltäväksi ja jopa 2 kuvaa vauvan jalkaterästä! Niin pieni, koko jalkaterän pituus silloin oli noin 9mm eli alle sentti! Kätilö kertoi, että kaikki näyttäisi tältä erää olevan hyvin ja riskit kromosomipoikkeavuuksiin olisi lähes olemattomat. Vauva vastasi 3 päivää isompaa, mutta laskettua aikaa ei siirretä, ennenkuin on vähintään viis päivää heittoa. Sovittiin samalla kätilön kanssa aika rakenneultraan, joka tulee sitten 15.11. =) Saatiin kätilöltä myös mukaan esite imetyksestä.


Ultrauksen jälkeen meillä oli vielä lääkäri. Käynti oli hieman hämmentävä, kun olin ihan siinä luulossa, että kaikki ok! Noh, kätilö totesi että vauvan sydän ja munuaiset ei näkynyt kunnolla ultrassa. Mulla jätti tässä vaiheessa oma sydän varmaan viis lyöntiä välistä, kun säikähdin, että nyt onkin jotain vialla. Lääkäri kuitenkin kertoi, että näin alussa se on aika yleistäkin kun on pieni sikiö ettei välttämättä kaikki vielä näy varsinkaan jos on yhtä eläväinen tapaus kuin meillä. :D Hän ei kuitenkaan ultraisi uudelleen, kun kätilö oli niin tarkasti kuitenkin ultrannut, ettei siitä olisi mitään hyötyä. Mulle sovittaisiin vielä muutaman viikon päähän uusi, ns. kontrolliultra, jossa tsekattais tilanne. Siitä reissusta sitten toisella kertaa...

Tulikin mieleeni, että multa instagramissa kysyttiin yks päivä, että miten pyörätuoli vaikuttaa raskauteen ja synnytykseen? Tällä lääkärikäynnillä ei toki vielä otettu synnytykseen kantaa, vasta lähempänä H-hetkeä. Mutta lääkärin mukaan edetään niin sanotusti ihan normaalisti raskausaika jos ei mitään erikoista sitten matkan varrella ilmaannu. Mutta näillä näkymin siis pyörätuoli/ tää vamma ei vaikuttais mun tapauksessa mitenkään! =)

Nopean, noin 10 minuuttia kestäneen lääkärikäynnin jälkeen vielä saman kätilön luo, kenet tavattiin aivan aluksi. Sovittiin aika kontrolliultraan jonka jälkeen päästiinkin sitten kahvilla käynnin jälkeen kotimatkalle. Iloisina ja itse ainakin ihan hämilläni.

Ootteko äidit, niin konkarit kuin tulevatkin, osallistuneet sikiöseulontaan? Millainen kokemus oli?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti